Βόλος, 25 Νοεμβρίου 2019

Προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Συνεχίζεται το νέο δια ζώσης εξαμηνιαίο πρόγραμμα

«Τοπική Ιστορία & Ψηφιακά Μέσα»

από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της

«Μαγνήτων Κιβωτού»

ΠΡΟΒΟΛΗ του ντοκιμαντέρ

«ΠΕΡΑΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΙ ΕΙΧΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ»

με θέμα τα παραδοσιακά παραμύθια

και τους λαϊκούς αφηγητές τους

του γνωστού σκηνοθέτη, Βασίλη Λουλέ.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19.00

Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα.

Η προβολή θα είναι ανοικτή στο κοινό

και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Βασίλη Λουλέ

Στο ντοκιμαντέρ αυτό γιαγιάδες και παππούδες,

λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου,

αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες

με οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα.

Παραμύθια του κάμπου και των βουνών, που έχουν

ταξιδέψει, μέσα από την ταινία, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, Τμήμα του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», από το χειμερινό εξάμηνο του 2019-20 εκτός των εξ αποστάσεως μαθημάτων για την Λαογραφία, προσφέρει για το Χειμερινό Εξάμηνο 2019-20 το δια ζώσης πρόγραμμα «Τοπική Ιστορία & Ψηφιακά Μέσα, Αρχειακή Εθνογραφία σε Αρχεία Τοπικής Ιστορίας».

Επιστημονικοί υπεύθυνοι του εξαμηνιαίου προγράμματος που συνδυάζει την Τοπική Ιστορία, τις νέες τεχνολογίες και την αρχειακή εθνογραφία είναι ο Μανώλης Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επιστημονική υπεύθυνη ιστορικής τεκμηρίωσης είναι η Δρ Αννίτα Πρασσά, Ιστορικός, Αρχειονόμος, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και επιστημονικός υπεύθυνος εργαστηρίων ο Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 30 Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα υπάρξει προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ  «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» διάρκειας 91 λεπτά, παραγωγή του 2014. Η προβολή θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον Βασίλη Λουλέ.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι θα ακολουθήσει ένα διήμερο Κινηματογραφικό εργαστήριο, με τον Σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, που θα έχει διάρκεια 16 ώρες. Θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019.

Οι Συντελεστές του ντοκιμαντέρ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» είναι:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γερανιός

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Παραγωγή: e-trikala ΑΕ, υπό την Αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ.

Πλούσια είναι η πορεία της ταινίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

-Συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015.

-Συμμετείχε σε αφιερώματα για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου).

-Προβλήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου (Αύγουστος 2014) και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις.

-Προβλήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες Αθήνας και Θεσσαλονίκης επί 4 εβδομάδες (από 17/12/2015 έως 13/1/2016).

-Προβλήθηκε εντός του 2016 από την ΕΡΤ δυο φορές.

-Τέλος, έχουν δημοσιευτεί πολλά σχόλια και κριτικές για την ταινία, η οποία έχει πραγματοποιήσει εξαιρετική πορεία και στο εξωτερικό.

-Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο ΧΑΡΒΑΡΝΤ των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το ντοκιμαντέρ στη συλλογή του με ταινίες από όλο τον κόσμο, προκειμένου να χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με την ΕΡΤ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες απλών ανθρώπων, με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις «μικρές» ιστορίες να μπορεί ο θεατής να έχει μια αίσθηση της μεγάλης, καθολικής Ιστορίας.

Από το 2014 μέχρι σήμερα κάνει συχνά περιοδείες με προβολές και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ με τα έργα του. Ανάμεσα στα περισσότερα από 40 Ιδρύματα είναι και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, MICHIGAN, PRINCETON, UCLA, PENN, DUKE, DARTMOUTH COLLEGE, SIMON FRASER, Mc GILL, κ.ά.

Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.