Αγριά Βόλου 31 Μαΐου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καθολική επιτυχία στην Ημερήσια τιμητική Επίσκεψη στον Δήμο Αργιθέας, την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.

Απόδοση τιμής στον «Παιδοπολίτη της χρονιάς 2022» Αργιθεάτη Καθηγητή Παναγιώτη Παρδαλό

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων, πραγματοποίησε την υπόσχεση που έδωσε στη διάρκεια της καθιερωμένης Ετήσιας Χειμερινής Συνάντησης Αποφοίτων, τον περασμένο Ιανουάριο, όταν απένειμε τον τίτλο του «ΠΑΙΔΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022», στον Παναγιώτη Παρδαλό, ομότιμο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (Distinguished Emeritus Professor) και επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Νοέμβριο του 2022. Με τον τρόπο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο, υλοποίησε την επιθυμία των μελών και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του «Παιδοπολίτη της χρονιάς 2022», Καθηγητή Παναγιώτη Παρδαλού και του Δημάρχου Αργιθέας Ανδρέα Στεργίου, διοργανώνοντας ημερήσια τιμητική επίσκεψη στην Αργιθέα Καρδίτσας. Η αποστολή των σαράντα πέντε Αποφοίτων και Αργιθεατών του Νομού Μαγνησίας, που συνόδευσαν, ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου 2023 από το Δημαρχείο Βόλου με κατεύθυνση το Μουζάκι Καρδίτσας, όπου μας περίμενε η πρώτη έκπληξη! Μας ανέμενε ο Θωμάς, ο Απόστολος και ο Τάσος, που θα πλαισίωναν την τιμητική επίσκεψη, και έφτασαν από την Αθήνα. Μετά τον πρώτο καφέ, αναχωρήσαμε για την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΙΑΣ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τόπος παρουσιάζων ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ενδιαφέρον από απόψεως αρχιτεκτονικής και ιστορικής. Την ανηφορική διαδρομή, έκανε ακόμη ποιο δύσκολη η πυκνή ομίχλη, που πάντως ξεκαθάρισε στον Άγιο Νικόλαο, όπου και το σημείο της Ετήσιας Πανελλήνιας συνάντησης των Απανταχού Αργιθεατών. Στο Μοναστήρι μας υποδέχθηκε ο Ιερομόναχος Νεκτάριος, και αφού προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σπηλιάς, τελέσουμε Παράκληση ενώπιον της Εικόνας Της. Ήταν μια στιγμή προσευχής και μυσταγωγίας για όλους, μέσα στο μισοσκόταδο και υπό τους ψαλτικούς ύμνους του Βαγγέλη, μέλους της αποστολής μας. Έμπλεοι συναισθημάτων και θαυμασμού για το μοναδικό φυσικό τοπίο, αναχωρήσαμε από την Ιερά Μονή Σπηλιάς για τη λίμνη Στεφανιάδα, την οποία είδαμε από ψηλά. Είναι η νεότερη λίμνη της χώρας σε μία απομονωμένη περιοχή στα Άγραφα και δημιουργήθηκε όταν έγινε μια κατολίσθηση τον Ιανουάριο του 1963. Βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων και έχει επιφάνεια 175 στρέμματα και βάθος 120 μέτρα. Χωρίς να σταματήσουμε, πήραμε το δρόμο προς τα πίσω, όπου στη διαδρομή βλέπαμε στις απέναντι πλαγιές σε υψόμετρο πάνω από τα 1.000μέτρα, τα ξεχασμένα μικρά χωριουδάκια, το Πετροχώρι και τα Κουμπουριανά.

Η ώρα όμως είχε ήδη περάσει και το μεσημεριανό φαγητό, με ψητό αρνί και κοκορέτσι, προσφορά του Καθηγητή Παναγιώτη Παρδαλού, μας περίμενε στην παραδοσιακή πετρόχτιστη ταβέρνα με βεράντες που βλέπουν την υπέροχη θέα, «ΤΟ ΔΙΑΣΕΛΟ» του Απόστολου Μαντζιούρα, όπου συναντήσαμε και τον Δήμαρχο Ανδρέα Στεργίου και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος στο καλωσόρισμα της αποστολής, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη και μας προέτρεψε για την επίσκεψη στο Δροσάτο. Στο γεύμα είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τη σχέση του Αντιδημάρχου Κώστα Γραμμένου, Εκπαιδευτικού στο επάγγελμα, με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, το οποίο από χρόνια επισκέπτεται τακτικά. Μετά το φαγητό, αναχωρούμε για το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Δροσάτου, η αίθουσα του οποίου είχε μια Λαογραφική συλλογή αντικειμένων της ζωής στο χωριό παλαιότερα. Εκεί μας έγινε η υποδοχή από τον Δήμαρχο Αργιθέας, Ανδρέα Στεργίου, τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Πούλιο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τον συνόδευαν. Ο Δήμαρχος επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη και έκανε μια μικρή αναφορά στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, αναφερόμενος κυρίως στην έλλειψη μονίμων κατοίκων και κυρίως νεολαίας. Μάλιστα ανακοίνωσε την έναρξη της προσπάθειας για την πλήρη ανακατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Δροσάτου Αργιθέας και την μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο με την επωνυμία, Πολιτιστικό Κέντρο – Βιβλιοθήκη Δροσάτου Αργιθέας «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΔΑΛΟΣ».

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων, αμέσως μετά, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή και την ξενάγηση, έδωσε την υπόσχεση ότι θα είναι αλληλέγγυος σε κάθε προσπάθεια για το χωριό του Παναγιώτη Παρδαλού και πως στο μέλλον θα ενισχύει συνεχώς την Βιβλιοθήκη του. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

-«Σήμερα σταθήκαμε εδώ, στην πατρίδα του Παναγιώτη, του «Παιδοπολίτη της χρονιάς 2022», ευλαβικά για να τιμήσουμε όλους τους Απόφοιτους, που από αυτές τις ξεχασμένες γωνιές της Ελληνικής γης, έφτασαν στις Παιδοπόλεις, φιλοξενήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και από εκεί έγιναν χρήσιμοι πολίτες. Η ιστορική μνήμη δεν είναι πολυτέλεια. Η γνώση της ιστορίας του καθένα από εμάς, είναι πολύτιμο εργαλείο, για να καλλιεργήσουμε στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον, για να ερμηνεύσουμε το παρόν και να αναπολήσουμε το παρελθόν, προκειμένου να θωρακίσουμε τη ζωή μας απέναντι στις σύγχρονες τακτικές που οδηγούν τις κοινωνίες σε απόγνωση και στρώνουν το έδαφος για την άνοδο του ωχαδερφισμού και της προσωπικής περιχαράκωσης».

Έγινε και ανταλλαγή αναμνηστικών και ο Σύλλογος παρέδωσε δια του Αντιπροέδρου του Δημητρίου Κουτσοσπύρου, μικρογλυπτική αναπαράσταση Πηλιορείτη του αείμνηστου Άγγελου Μπάστη, και ο Κοσμάς Παπαδήμος παρέδωσε στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δροσάτου, Αθανάσιο Λαμπέρη, τα πρώτα βιβλία της Βιβλιοθήκης. Η μικρή αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Παναγιώτη Παρδαλό, που δήλωσε την μεγάλη του συγκίνηση που οι φίλοι του Παιδοπολίτες επισκέφθηκαν το χωριό του, το τίμησαν και τίμησαν και τον ίδιο. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την τελευταία επίσκεψη στην Αργιθέα, για την Ιστορική έδρα του Δήμου το Πετρίλο, στο οποίο το ενδιαφέρον μας κέρδισαν τα εναπομείναντα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής, οι αξιοπρόσεχτες Εκκλησίες και τα Μοναστήρια του. Τέλος επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Σχολείο Πετρίλου στο συνοικισμό Μάγειρο, όπου το καλοκαίρι του 1944 αποτέλεσε την έδρα της Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, της επονομαζόμενης Κυβέρνησης του Βουνού, υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρο Σβώλο.

Στη συνέχεια, γεμάτοι εντυπώσεις, ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής.Από τον Σύλλογο Αποφοίτων Παιδοπόλεων θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια η επίσκεψη αυτή να μην μείνει σαν μια ευχάριστη ανάμνηση μόνον, αλλά σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Παρδαλό, τον Δήμαρχο και τον Σύλλογο Αργιθεατών, να αναλάβει κάποιες δράσεις για την στήριξη του Δροσάτου και των μνημείων του. Η εμπειρία της τιμητικής αυτής επίσκεψης στην Αργιθέα, θα καταβληθεί προσπάθεια να αποτελέσει την έναρξη για την οργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων για τους τόπους καταγωγής των Αποφοίτων Παιδοπόλεων. Ολοκληρώνοντας τούτη την αναφορά θα ήταν μεγάλη μας παράληψη να μην αναφέρουμε την συμμετοχή του πρώην Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας και Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, Αργιθεάτη Ιωάννη Τόλια, και του πρώην Προέδρου του Συλλόγου Αργιθεατών Νομού Μαγνησίας, Δημήτρη Κουτσού. Επιπλέον να εκφράσουμε τις πλέον θερμές ευχαριστίες στου Αργιθεάτες που συνόδευσαν την αποστολή, φρόντισαν πολλές οργανωτικές λεπτομέρειες και ιδιαίτερα στον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου, Χρυσούλη Λαμπέρη και τον Αργιθεάτη Εκπαιδευτικό Παναγιώτη Χότζα για την πλήρη ενημέρωσή μας στα ιστορικά, λαογραφικά και κοινωνικά θέματα της Αργιθέας.