5η Πανελλήνια Συνάντηση Αποφοίτων Παιδοπόλεων

Σκοπός της 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης Αποφοίτων Παιδοπόλεων, που πραγματοποιήθηκε  στην πλατεία της Μακρινίτσας Πηλίου , το Σάββατο 17 Ιουλίου, εκτός από την ενίσχυση των σχέσεων που δημιουργήθηκαν και άντεξαν στο χρόνο έως σήμερα, ήταν και το άνοιγμα του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Ειδικότερα οι πολύτιμες εμπειρίες, η αυτοοργάνωση και η δύναμη της ψυχής που επέδειξαν οι αποφοίτων των Παιδοπόλεων στα δύσκολα χρόνια της παραμονής τους στις Παιδοπόλεις ολόκληρης της Ελλάδος, αποτελούν σήμερα ένα ζωντανό παράδειγμα για την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Οι απόφοιτοι των Παιδοπόλεων μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μεταφέροντας στην κοινωνία και την νεολαία μηνύματα για την ομάδα, την αξία της ζωής και την δύναμη της ψυχής.

Η κεντρική ιδέα των δράσεων που αφορούν την 5η Συνάντηση Αποφοίτων Παιδοπόλεων είναι η  ομάδα και ότι απορρέει από αυτή, δηλαδή η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, η θέληση,  η δύναμη, η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια. Συνδετικός κρίκος μιας ομάδας ανθρώπων εκτός από τις παραπάνω αρχές είναι ο κύκλος που σχηματίζεται από τους ίδιους τους ανθρώπους όταν αυτοί έρχονται σε επαφή περνώντας τα χέρια τους ώμους. Συνεπώς η κεντρική ιδέα των δράσεων εστιάζεται στην έκφραση του ποιητή Μιχάλη Γκανά 

«Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε … Τα χέρια θα περάσουμε στους ώμους»

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων που  ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 2007 και έκτοτε έχει μια αξιόλογη πορεία , υλοποιώντας τους ιδρυτικούς του σκοπούς.  Τη χρονιά αυτή , απέκτησε στέγη στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» στην Αγριά, κατόπιν θετικής αντιμετώπισης από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος.

Ο Σύλλογος  είχε φροντίσει για όλα τα θέματα της  οργάνωση της 5ης Συνάντησης με κάθε λεπτομέρεια , έτσι ώστε οι Απόφοιτοι που θα επισκέπτονταν την περιοχή της Μαγνησίας από όλη την Ελλάδα , αλλά και από πολλές χώρες του εξωτερικού , να ζούσαν ξεχωριστές στιγμές και να επιστρέψουν στα σπίτια τους γεμάτοι θετικές εντυπώσεις από τον τόπο.

 Οι συναντήσεις των αποφοίτων των Παιδοπόλεων , άρχισαν να πραγματοποιούνται από το 2001.  Στόχος των συναντήσεων είναι οι άνθρωποι αυτοί που κατά τη παιδική τους ηλικία φιλοξενήθηκαν στις 52 Παιδοπόλεις και μοιράστηκαν κοινή ανατροφή και φροντίδα, να ξαναβρίσκονται για να μοιραστούν τη χαρά των σχέσεων που τότε δημιουργήθηκαν και άντεξαν στο χρόνο και στην απόσταση. 

Το 2001,με πρωτοβουλία της Προέδρου του Συλλόγου μας , Πάτρας Τσακίρη –Χατζηαγγέλου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» στην Αγριά, και οι απόφοιτοι βρέθηκαν πραγματικά προ μεγάλων εκπληκτικών απροόπτων αλλά και πολύ συγκινητικών και συναισθηματικών στιγμών! Και τούτο γιατί συνάντησαν και αντίκρισαν απέναντί τους πρόσωπα, συντρόφους, φίλους και φίλες, συμμαθητές και συμμαθήτριες από τα παλιά, μετά από 40, 45 και 50 ακόμη χρόνια! 

Οι απόφοιτοι των Παιδοπόλεων στην συνάντησης του 2001 και αργότερα του 2003 πάλι στο Βόλο ,  επικοινώνησαν  με φίλους, ορισμένους απ’ τους οποίους είχαν να συναντήσουν ακόμα τότε που είχαν χωρίσει το 1950, σε ηλικία 10 ετών (Παιδόπολη Λάρισας), με άλλους την ηλικία των 14 ετών, το 1954 (Παιδόπολη Φιλιππιάδας) και με άλλους το 1960, είκοσι ετών περίπου (Παιδόπολη Αγίου Δημητρίου και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης).

Οι συναντήσεις των Αποφοίτων των Παιδοπόλεων συνεχιστήκαν και το 2005 αλλά και το καλοκαίρι του 2007, που αποφασίστηκε η ίδρυση του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων.

 Στην Μακρινίτσα , λοιπόν , τον Ιούλιο του 2010 ξαναβρεθήκαμε τα ίδια μέρη , τα χέρια περάσαμε στους ώμους, αγκαλιαστήκαμε , μετά από μια στιγμή αμηχανίας που την έφερνε η αλλαγή της εξωτερικής όψης , λόγω του «πανδαμάτορος χρόνου», και μετά δε μπορούσαμε να σταματήσουμε τα επιφωνήματα χαράς, τα γέλια , ή τα δάκρυα  σε πολλές περιπτώσεις , μα ούτε και να χωριστούμε. Μαρτυρίες από τη ζωή μας στις Παιδοπόλεις ,  μνήμες από το παρελθόν , αναμνήσεις , αναμνήσεις, αναμνήσεις!!!

Αυτές οι σκηνές διαδραματίστηκαν στη Μακρινίτσα , στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση  Αποφοίτων Παιδοπόλεων. 

Είδαμε  φίλους από τα παλιά, γνωρίσαμε νέους και ξαναζήσαμε μακρινές , μα όχι ξεχασμένες στιγμές , γεμάτες συγκίνηση. Μιλήσαμε για τις μοναδικές , προσωπικές ιστορίες της παιδικής και εφηβικής μας  ηλικίας , αυτής που περάσαμε μακριά από την οικογένειές μας, στις Παιδοπόλεις της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Στο τέλος χορέψαμε , τραγουδήσαμε και δώσαμε υποσχέσεις για νέες συναντήσεις.

Πόσοι, άραγε, έχουν ακούσει για τις Παιδοπόλεις ή Παιδουπόλεις, όπως τις αναφέρουν πολλοί , τα υπό την αιγίδα της Βασιλικής Πρόνοιας , στην αρχή και του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας στη συνέχεια Ιδρύματα . Ίσως λίγοι. Σίγουρα, όμως, όσοι μεγαλώσαμε σ' ένα από αυτά τα ιδρύματα , έχουμε τις δικές μας μνήμες να "καταθέσουμε", με αντίθετη , ενίοτε, συναισθηματική φόρτιση.

Μνήμες όπως αυτές που "ζωντάνεψαν" στη Μακρινίτσα Πηλίου, από όλους εμάς που δώσαμε  το "παρών" στο κάλεσμα του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, που επέλεξε τον εξαιρετικής ομορφιάς αυτόν τόπο, και παρά τις «ενστάσεις» της Αγριάς, για να διοργανώσει την 5η Πανελλήνια Συνάντηση  των Αποφοίτων Παιδοπόλεων από όλη την Ελλάδα.

Όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι μας , με τον ένα ή άλλο τρόπο , ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε την παρουσία του Αντιδημάρχου Αγριάς Χαράλαμπου Ζάχου , παντοτινού φίλου των Παιδοπολιτών,  του Βουλευτή Κώστα Καρτάλη , του Νομάρχη Μαγνησίας και του Δημάρχου Βόλου. 

Μαζί μας ήταν τότε και  ο Γιάννης Ατζακάς , οποίος έζησε από τα οχτώ έως τα δεκατέσσερα χρόνια του στις Παιδοπόλεις  και χρόνια αργότερα κατέγραψε τα βιώματά του στο βιβλίο "Θολός βυθός" (εκδ. Άγρας), που βραβεύτηκε από την Επιτροπή Κρατικών Βιβλίων Λογοτεχνίας, με το Βραβείο Μυθιστορήματος για το έτος 2009.

Ο Σωτήρης Βουρλιάς χρειάστηκε να διασχίσει τον Ατλαντικό για να βρεθεί από τη μακρινή Νέα Υόρκη στη Μακρινίτσα. Μηχανικός στα πλοία του Ωνάση κάποτε, βρέθηκε στις Παιδοπόλεις , λόγω των ανεξέλεγκτων καταστάσεων που επικρατούσαν στην Ελληνική επαρχία κατά τον Εμφύλιο. 

-Όταν έμαθα για τη συνάντηση , μας είπε , αμέσως έφτασα από το χωριό μου στα Άγραφα, που ζω αυτές τις μέρες πριν φύγω πάλι για τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η οικογένειά μου.

Ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσία , στη Μακρινίτσα ,  των αδελφών του αδικοχαμένου Αξιωματικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας  , Νίκου Μερτζανίδη, πού ήλθαν από τα Βούναινα Λάρισας , προκειμένου να βρουν συμμαθητές του Νίκου και να γνωρίσουν πτυχές της ζωής του στις Παιδοπόλεις.

Η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Αποφοίτων Παιδοπόλεων , πέτυχε και τούτη τη χρονιά το στόχο της. Καταφέραμε να ξαναβρεθούμε, να ξαναζήσουμε στιγμές ενός μακρινού, αλλά καθόλου ξεχασμένου παρελθόντος, να γνωριστούμε μεταξύ μας, οι απόφοιτοι διαφόρων εποχών, διαφορετικών περιοχών, με ξέχωρα χαρακτηριστικά και με διαφορετικά σήμερα ενδιαφέροντα. Προ πάντων όμως να δεσμευτούμε ότι θα ξαναβρεθούμε , ίσως σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας τον επόμενο χρόνο.

Ευχαριστήσαμε , τέλος , όσους μας βοήθησαν στην επιτυχημένη όντως διοργάνωση και κυρίως τους Επαγγελματίες , τους κατοίκους και την Κοινότητας Μακρινίτσας για την ευγένεια της υποδοχής , την επίδειξη της παραδοσιακής πηλιορείτικης φιλοξενίας και της παροχής κάθε διευκόλυνσης.

 

Επισκέπτες Online

Today 20 Yesterday 38 Week 58 Month 588 All 28372

Currently are 10 guests and no members online

Powered by Friktoria.com