Προβολή της πολυβραβευμένης κινηματογραφικής ταινίας «DANIEL ‘16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Προβολή της πολυβραβευμένης κινηματογραφικής ταινίας

 

«DANIEL ‘16»

του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

 

Κυριακή 15 Μαΐου 2022, ώρα 20.00

στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ»

 

 

 

΄΄ Όταν συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους όπως αυτοί είναι, τους κάνουμε χειρότερους. Όταν τους συμπεριφερόμαστε όπως θα μπορούσαν να είναι, τους βοηθούμε  να γίνουν αυτό που είναι ικανοί να γίνουν ΄΄  Βόλφγκανγκ Γκαίτε

 

 

Το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας και ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων πλαισιώνονται από ανθρώπους με όρεξη για βοήθεια προς τα παιδιά. Ο Σύλλογος βασισμένος κυρίως στη δύναμη των μελών του και στη συμπαράσταση των πολιτών του Βόλου, και το ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας να καλύπτει βασικές και συνεχιζόμενες ανάγκες των παιδιών. Η σύμπραξη αυτή ορίζει την επίπονη μάχη, τον αγώνα και την επίτευξη ενός σκοπού  την σωτηρία του παιδιού.

Κανένας φορέας από τους παραπάνω δεν έκλεισε τα μάτια στα παιδιά και δεν έμεινε απαθείς στα προβλήματα τους. Οι Απόφοιτοι γνωρίζουν από προσωπικά βιώματα τον αγώνα του προσωπικού των Παιδοπόλεων που έζησαν, από όποια θέση και αν βρισκόταν για την εκπαίδευση, την παιδεία, αλλά και την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους τα χρόνια εκείνα, και την ίδια στάση εντοπίζουν και σήμερα στο προσωπικό του ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας.

Για τους παραπάνω λόγους, οι συνεργαζόμενοι, αναλογίζονται πόσο επώδυνη είναι η κατάσταση για τα παιδιά αυτά και αναλαμβάνουν να τα βοηθήσουν και να τα υπερασπιστούν, για τούτο και απευθύνουν κοινή έκκληση:

«Ελάτε να ενωθούμε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα και να στηρίξουμε τον πλησίον μας ως εαυτό δίνοντας χαρά, δύναμη και ελπίδα σε αυτά τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη».

Στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας (ΕΑΚΚΝ) φιλοξενούνται νεαροί από 18 έως 21 ετών. Εντός του καταστήματος λειτουργεί Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο. Στόχος των σχολείων και των εκπαιδευτικών δράσεων που λαμβάνουν χώρα σε αυτά είναι η ανάπτυξη κοινωνικών και βασικών δεξιοτήτων των νεαρών μαθητών, και η προετοιμασία τους για τη ζωή τους στην κοινωνία, διοργανώνοντας  συνέργειες με φορείς της περιοχής, με στόχο την ευαισθητοποίηση  της τοπικής κοινωνίας σε ότι αφορά την ανάγκη των νεαρών μαθητών για μια δεύτερη ευκαιρία.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων τα χρόνια που λειτουργεί, γέμισε με εικόνες και αναμνήσεις από το παρελθόν, δράσεις και ανάσες ανθρώπων που θέλησαν να συνυπάρξουν με τη σκέψη στο όμορφο παρελθόν, την αξιοποίηση και βελτίωση του παρόντος αλλά με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον. Οι Αποφοίτους Παιδοπόλεων, που τόσα έχουν ζήσει, για τόσα χρόνια στη νιότη τους, συμμετέχουν σε δράσεις και ενέργειες, ώστε τα σημερινά παιδιά να βιώνουν καλύτερες συνθήκες και να εισπράττουν ευγενέστερες συμπεριφορές.

Πάντοτε όμως προσπαθεί να αναδείξει πλευρές της πνευματικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας, στις οποίες συμμετέχουν Απόφοιτοι.   

Συνεχίζοντας την πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα, ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων και με αξιοσημείωτη παρέμβαση στα δρώμενα της Μαγνησίας, συνεργάζεται στην αυτή εκδήλωση με το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας (ΕΑΚΚΝ), έχοντας την υποστήριξη του CineDoc Βόλου και την συμπαράσταση της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. –ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου, οργανώνει την προβολή της δεύτερης ταινίας μεγάλου μήκους του Παιδοπολίτη σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου με τίτλο: «Daniel '16» «Ντάνιελ ‘16», που προβλήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και πολλά θετικά σχόλια από τους θεατές. Πρόκειται για την καταγραφή ενός διαφορετικού κόσμου μέσω μίας ενηλικίωσης που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως μπορεί να συμβεί τόσο κοντά μας τονίζοντας θέματα σωφρονισμού και ανοχής μας απέναντι σε ξένους ανθρώπους.

Η προβολή, διάρκειας 101 λεπτών, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ», την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, ώρα 20.00.

Παράκληση – προτροπή των οργανωτών, αντί εισιτηρίου,  να ενισχύσουμε με τη δράση αυτή τις ανάγκες των παιδιών, προσφέροντας τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια και υποστήριξη για την βελτίωση τους στα σχολικά μαθήματα και στη δημιουργική απασχόληση. Να συγκεντρώσουμε σχολικά και αθλητικά είδη.

Συγκεκριμένα: γραφική ύλη (στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους κλπ.), τετράδια και μπλοκ ζωγραφικής. Αθλητικά ρούχα, παπούτσια και μπάλες (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πινκ-πονκ)

Το «Ντάνιελ ‘16» θα παρουσιάσουν και θα συνομιλήσουν με το κοινό ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος – Σκηνοθέτης, που θα παρευρεθεί και η Ελένη Χρυσοπούλου, Αρχαιολόγος και Θεωρητικός Κινηματογράφου, υπεύθυνη διοργάνωσης CineDoc Βόλου.

 

Το «Daniel '16» είναι η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Προβλήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και πολλά θετικά σχόλια από τους θεατές. Πρόκειται για την καταγραφή ενός διαφορετικού κόσμου μέσω μίας ενηλικίωσης που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως μπορεί να συμβεί τόσο κοντά μας τονίζοντας θέματα σωφρονισμού και ανοχής μας απέναντι σε ξένους ανθρώπους.

 

Η ταινία ήδη έλαβε τα παρακάτω βραβεία:

 

• AUDIENCE AWARD for a film in the Meet the Neighbors Competition / Balkan Survey section at 61st Thessaloniki International Film Festival

• 2nd best Greek Feature Film for 2020 by Pan-Hellenic Film Critics Association (PEKK)

• “BEST YOUNG ACTOR” 23d Olympia International Film Festival

• “EUROPEAN VALUES” AWARD by the European Commission’s Representation in Greece - 23d Olympia International Film Festival

• “SPECIAL MENTION” Panorama of European Cinema 2021

• “BEST PERFORMANCE” – Los Angeles Greek Film Festival

• 1st PRIZE OF EUROPEAN FEATURE FILM - 2nd International Film Festival of Crete & Awards

• BEST DIRECTOR - 2nd International Film Festival of Crete & Awards

• ORIGINAL MUSIC COMPOSITION - 2nd International Film Festival of Crete & Awards

• BEST SUPPORTING MALE ACTOR AWARD - 2nd International Film Festival of Crete & Awards   

• BEST SUPPORTING FEMALE ACTOR AWARD - 2nd International Film Festival of Crete & Awards

• SPECIAL JURY AWARD FOR BEST SUPPORTING MALE AWARD - 2nd International Film Festival of Crete & Awards

 

Ενώ πλήθος επαινετικών σχολίων έχουν καταχωρηθεί στον Ελληνικό και στον Ξένο τύπο.

VARIETY

“A German-speaking juvenile offender community in northern Greece is the unlikely setting of “Daniel ‘16…” Christopher Vourlias

CINEUROPA

“…But what Dimitris Koutsiabasakos does best is conveying the sense of solitude…” Marta Bałaga

SCREENDAILY

«A solid festival title which should prove a particularly good fit for youth strands at further festivals…»

FLIX

 «Ο δημιουργός κοιτά το θέμα του με μια μέθεξη που σε ταρακουνά, με μια ειλικρίνεια που σε αφοπλίζει, με κατανόηση και τρυφερότητα που σε σκλαβώνουν». Ρόμπυ Εκσιέλ

 

ENETPRESS

«Ο Κουτσιαμπασάκος, με μια κάμερα σε συνεχή σχεδόν κίνηση, με επιμονή στη λεπτομερή καταγραφή…με σκηνές δοσμένες με λιτότητα, που δεν αρνούνται το χιούμορ ή τη συγκίνηση… παρακολουθεί τον Ντάνιελ στην πορεία του…για να οδηγηθεί στην τελική αντίδραση αλλά και την αυτογνωσία, μέσα από ένα ωραίο, αναπάντεχο, φινάλε.» Νίνος Μικελίδης

CINEDOGS

«Το Daniel ’16 αποφεύγει κάθε περιττή συναισθηματική έκρηξη, χτίζοντας τις κορυφώσεις του μέσα από μελετημένες νύξεις, υπόνοιες και (κινηματογραφικά) βλέμματα. Και βρίσκει τον τρόπο να στοχεύσει στο ψαχνό, πυροδοτώντας μια ανόθευτη –και εντέλει τόσο πολύτιμη– ενσυναίσθηση.» Γιώργος Παπαδημητρίου

POPAGANDA

«Ο συγκινητικός «Daniel ‘16», κοινωνικό δράμα -κι επιτέλους μια ελληνική ταινία για μεγάλα παιδιά και εφήβους πέρα από το ενήλικο κοινό της-, σε παίρνει μαζί της με το ρεαλισμό, την καλυμμένη τρυφερότητα και τη βαθιά βουτιά στον εκρηκτικό χαρακτήρα του έφηβου Γερμανού ήρωα…” Έφη Παπαζαχαρίου

PARALLAXI

“Με απόλυτη ειλικρίνεια και τρυφερότητα η ματιά του Κουτσιαμπασάκου δεν μπορεί παρά να σου προκαλέσει συγκίνηση. Μια ταινία που σου ζεσταίνει την καρδιά. Γιάννης Γκροσδάνης

CINEΜΑΝΙΑΞ

«Στις λεπτές αποχρώσεις του εξαιρετικά καλοδουλεμένου σεναρίου βλέπουμε να “χτίζεται” ο χαρακτήρας και ο ψυχισμός των ηρώων, ενώ έχουν δουλευτεί με λεπτομέρεια όλοι οι ρόλοι, ακόμα και οι πιο μικροί.»

MOVE IT

«Καταφέρνει ο δημιουργός της να προσεγγίσει με τρόπο απλό, αλλά ουσιώδη, τα θέματα της, χωρίς ποτέ να βροντοφωνάζει ή να παρασύρεται από το δράμα της.»

Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος γεννήθηκε το 1967 στο Αρματολικό Τρικάλων. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Πανρωσικό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας (V.G.I.K). Έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ντοκιμαντέρ, σειρές, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, ενώ δουλειές του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.              Από το 2000 διδάσκει το μάθημα της Υποκριτικής στον Κινηματογράφο σε Δραματικές Σχολές μεταξύ των οποίων και η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε.                                                                                                                                              Από το 2004 μέχρι το 2007 διετέλεσε διδάσκων καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ενώ από το 2009 έως το 2015, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, στο Τμήμα Κινηματογράφου.     Από το 2016 έως το 2018 εργάστηκε ως σκηνοθέτης στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Το 2018 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ με γνωστικό αντικείμενο “Σκηνοθεσία”.

Επισκέπτες Online

Today 2 Yesterday 4 Week 31 Month 199 All 29574

Currently are 18 guests and no members online

Powered by Friktoria.com