Λόγος προέδρου

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ της ΠΙΤΑΣ 2019

 

Αιδεσιμότατε πάτερ,

Αξιότιμοι Φίλοι προσκεκλημένοι, μέλη του Συλλόγου, κυρίες και κύριοι.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, σας καλωσορίζω σε μια ακόμη σημαντική για όλους μας συνάντηση.

Ιδιαίτερα καλωσορίζω και θερμά ευχαριστώ εκ μέρους ολοκλήρου του Δ.Σ. τους Απόφοιτους που ταξίδεψαν από άλλες περιοχές της χώρας μας, για είναι σήμερα κοντά μας.

Σας ευχόμαστε  καλή χρονιά, ευλογημένο, ευτυχισμένο, δημιουργικό και όσο το δυνατόν λιγότερο προβληματικό  2019.

Η κοπή της φετινής βασιλόπιτας ήταν μόνο η αφορμή. Το αντάμωμά μας ήταν η αιτία. Το ότι βρισκόμαστε εδώ είναι σημαντικό. Μέσα σ’ αυτές τις  αντίξοες συνθήκες που ζούμε, με  αυτή  την οικονομική κατοχή που βιώνουμε, εμείς εδώ σήμερα  τα αφήσαμε όλα  στην άκρη  γιατί μας συνδέει όλους μας κάτι κοινό.

Το ενδιαφέρον, η αγάπη και οι αναμνήσεις για το παρελθόν μας σε τούτον εδώ τον χώρο.

Όλοι μας, πιστεύω, είμαστε άτομα με έντονες, ευχάριστες και δυσάρεστες αναμνήσεις, επιπλέον όμως όνειρα και ευαισθησίες. Σε ένα κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον που καταρρέει γύρω μας, μόνον  η αλληλεγγύη μεταξύ μας μπορεί και πρέπει να μείνει αλώβητη, ώστε να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την κατάρρευση. Η προσφορά στον Σύλλογο είναι εθελοντική, πάνω από  συμφέροντα και  ματαιοδοξίες. Ο Σύλλογός μας δεν έχει απόχρωση. Ενδεχόμενες αντιπαραθέσεις, μικροκακίες, προπάντων όμως η αδιαφορία οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Αυτή εδώ η κοινωνία τα έχει βιώσει όλα αυτά.  Καιρός  για νέα, ανανεωμένη δράση. Έχουμε τόσα πολλά που μας ενώνουν και τόσα πολλά να κάνουμε! Ελάτε μαζί μας! Βοηθείστε μας, συμβουλεύστε μας, στηρίξτε μας! Το να παραμένει κάποιος απλός θεατής και κριτής – καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος- δεν έχει πραγματικά, στο σήμερα που ζούμε, κανένα νόημα. Είμαστε πολύ τυχεροί και δεν το ξέρουμε. Ζούμε σε έναν αξιόλογο τόπο, απείρου φυσικού κάλλους.

Ελάτε να υλοποιήσουμε τους στόχους του Συλλόγου, να αναδείξουμε τις εγκαταστάσεις, να προβάλουμε Αποφοίτους που ασχολούνται με τα γράμματα και τις τέχνες, να καταγράψουμε τα  ιστορικά στοιχεία της ζωής μας σε κείνα τα όμορφα χρόνια. Να συγκεντρώσουμε  φωτογραφίες και αρχεία, να εκδώσουμε επιτέλους ένα όμορφο και νοσταλγικό Λεύκωμα.    Η παρουσία του Συλλόγου όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά με γοργούς ρυθμούς και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια.  Ενδιαφερθείτε. Γραφτείτε συνδρομητές, υποδείξτε και σε άλλους Αποφοίτους, έτσι ώστε  να γίνουμε ένας δυνατός, εύρωστος και πολυπληθής σύλλογος. 

Αθόρυβα, διακριτικά, με χαμηλούς τόνους, χωρίς τυμπανοκρουσίες και άσκοπες δημόσιες εμφανίσεις και προβολές, με κλειστά τα αυτιά μας στις διάφορες σειρήνες, καταβάλλουμε μια πραγματικά τιτάνια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη 12 αδιάκοπα δύσκολα χρόνια, με πολλές ώρες ενασχόλησης, με τεράστιο φόρτο δουλειάς και με πολλές ευθύνες, αφού εμείς εδώ, όπως γνωρίζετε, εκτός από τα κοινωνικά, πολιτιστικά και άλλα ποικίλα θέματα, ασχολούμαστε στη κυριολεξία και με την επίλυση κάθε διαδικαστικού ζητήματος που αντιμετωπίζουν οι εκτός Βόλου Απόφοιτοι.

Μακάρι οι καιροί να ήταν διαφορετικοί, ώστε να μπορούσαμε σήμερα, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, να προγραμματίζαμε  τα ζητήματα του Συλλόγου μας και να οργανώναμε δημιουργικά τα άμεσα πλάνα μας, με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η πρόσκληση για τη σημερινή  εκδήλωση του Συλλόγου μας, στάλθηκε σε πολλούς Απόφοιτους και κυρίως στα μέλη του Συλλόγου.  Πολλοί, από τα μέλη, δεν ήρθαν. Κάποιοι, λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων ή λόγω προβλημάτων υγείας, δεν μπόρεσαν να έρθουν. Μας έστειλαν τις ευχές τους και την υπόσχεση ότι θα είναι δίπλα μας σε ό, τι χρειαστεί.    Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε σε όλους αυτούς τις ευχές μας.

Επί πλέον, όπως πολύ καλά το γνωρίζεται, ο Σύλλογός μας έχει θεσμοθετήσει, με ομόφωνη απόφασή του από το 2010,  να τιμάτε ένα πρόσωπο, το οποίο με τις ενέργειές του,

«…αποτελεί τιμή για  τους Αποφοίτους Παιδοπόλεων, συνετέλεσε στην προβολή του Συλλόγου, στην εξυπηρέτηση και  στην προοπτική στόχευσης των Αποφοίτων Παιδοπόλεων για το μέλλον».

Ο «ΠΑΙΔΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ»

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε από το 2010 και έκτοτε συνδυάζετε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας  με την απονομή αυτού του εξαιρετικά τιμητικού τίτλου σε κάποιον από τους Απόφοιτους των Παιδοπόλεων, που με την στάση του συνέβαλε, κυρίως κατά την χρονιά που πέρασε, στη διατήρηση της άριστης εικόνας που  η κοινωνία έχει διαμορφώσει για τα «παιδιά» που φιλοξενήθηκαν διαχρονικά στις Παιδοπόλεις, αλλά και απέσπασε κάποιο ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο στον τομέα της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού και αλλού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί: Ένας Αρεοπαγίτης. Ένας Καθηγητής Πανεπιστημίου του Εξωτερικού με Πανευρωπαϊκή καταξίωση. Δύο Απόφοιτοι που έλαβαν Πανελλήνιο Βραβείο στα γράμματα και τις τέχνες, ένας καταξιωμένος ζωγράφος Πανελλήνιας εμβέλειας, ένας Απόφοιτος  που με την πράξη και το ήθος του αποτέλεσε παράδειγμα ειλικρίνειας και ανιδιοτέλειας πανελληνίως (ο Γιάννης Αντωνάκος, που είναι σήμερα κοντά μας) και τέλος, ένας υπηρεσιακός παράγοντας, (μη απόφοιτος) για την συμβολή του στην στέγαση του Συλλόγου και την επίλυση σοβαρών θεμάτων μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου 2018, ομόφωνα επέλεξε τον  Στρατηγό Ανδρέα Βασιλόπουλο, Γενικό Αστυνομικό Διοικητή Αττικής,

για την αξιοκρατική του τοποθέτηση ως επικεφαλής στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, συνέπεια της μεγάλη προσφορά του στο Σώμα μέχρι τώρα και την σπουδαία εμπειρία του «στις δύσκολες αποστολές», προπάντων όμως στην εν γένει προσφορά του στο υψίστης σημασίας έργο που επιτελεί καθημερινά  για την διασφάλιση της τάξεως και, τέλος, στην συμβολή του στην θετική φήμη των Αποφοίτων των Παιδοπόλεων.

Ο Στρατηγός Ανδρέας Βασιλόπουλος, δυστυχώς λόγω των κρίσεων του Σώματος, την τελευταία στιγμή δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση κοπής της παραδοσιακής μας βασιλόπιτας, όπου θα του  απονέμαμε την τιμητική πλακέτα, υλοποιώντας την απόφαση του Δ.Σ.

Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση μαζί του και κατά την κάθοδό μας στην Αθήνα, τον προσεχή Ιούνιο, θα τον επισκεφθούμε στο γραφείο του και θα του επιδώσουμε την τιμητική μας πλακέτα.

Όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ας κάνουμε πολύ περιληπτικά τον απολογισμό μας για το 2018.

Πέρασε μια δημιουργική χρονιά.  Σας θυμίζω εν τάχει, τι έχουμε κάνει το 2018.

Όπως πάντα ξεκινήσαμε με την εκδήλωση της  «ΚΟΠΗΣ της ΠΙΤΑΣ 2018», και την απονομή του τίτλου του «ΠΑΙΔΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2017» στον Ομότιμο  Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Αστέριο Αργυρίου, και «Εύφημου Μνείας» στον φίλο των Αποφοίτων, κύριο Γιώργο Καραμούσα, κατόπιν προτάσεως του Κώστα Μέκκα, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δ.Σ.

Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων, στον  Χώρο Τέχνης «Giorgos Karamarlis», Σπ. Σπυρίδη 38,  ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ NAKOS CENTER, εγκαινιάζει για μια ακόμη χρονιά, την  Έκθεση Χειροποίητων Δημιουργιών του  απόφοιτου της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» της Αγριάς  Δημήτρη Ελευθερούλη, με τίτλο:

«Χειροποίητα Αυγά-η τέχνη του Kraslice».

Το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε ποδοσφαιρική συνάντηση Αποφοίτων με μικτή ομάδα αποτελούμενη από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της Αθήνας για να ακολουθήσει συνάντηση σε χώρο Εστίασης των Αποφοίτων της Αθήνας με πολλές συμμετοχές και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, κάναμε την τακτική συνάντηση γνωριμίας στις εγκαταστάσεις μας, με κρασάκι, μεζέδες και μουσική. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Τον Αύγουστο υποδεχθήκαμε πολλούς απόφοιτους που πέρασαν από την περιοχή μας για διακοπές.

Ακόμα μάθαμε για την έκδοση των παρακάτω βιβλίων Αποφοίτων:

Γιάννης Ατζακάς «Η ΣΠΗΛΙΑ»

Χαράλαμπος Κωνσταντέλιας, «Δημήτριος Βικέλας»

Κώστας Τσουμάνης, «Η Κέρκυρα με τα μάτια Περιηγητών»

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Αγριά, μετά την Θεία Λειτουργία τελέσαμε  Μνημόσυνο μνήμης και προσευχής για την ανάπαυση της ψυχής των Αποφοίτων και των γονέων τους,  των  εργαζομένων, αλλά και των Ευεργετών των Παιδοπόλεων.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στην Βεργίνα, Βέροια και Αλεξάνδρεια. Οι θέσεις του πούλμαν συμπληρώθηκαν όλες. Αξίζει εδώ να επισημάνουμε την υπέροχη φιλοξενία  του Γιώργου Καραμούσα και του Κώστα Μέκκα.

Την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κτίριο "Ματσάγγου", σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων, «ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ» και ο Σύλλογός μας, διοργάνωσε διάλεξη.

Το θέμα της:

"Η παιδεία στους χρόνους της Τουρκοκρατίας και το Κρυφό Σχολειό"

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Αστέριος Αργυρίου, σημαίνων μέλος του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων, «ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ», ο οποίος  υπήρξε και τρόφιμος  των Παιδοπόλεων Λαρίσης, Αγριάς Βόλου και  Θεσσαλονίκης από το 1948 έως το 1956, και τιμήθηκε με τον τίτλο του «ΠΑΙΔΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2017».

Την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Αμφιθέατρο Ι. Κορδάτου, ο Σύλλογος μετείχε στην  συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και άλλους φορείς της περιοχής στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ακρίβου, «ΓΑΛΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», που είχε πολλές αναφορές στη ζωή στην Παιδόπολη «Αγία Σοφία».

Τον Δεκέμβριο προσπαθήσαμε να εκδώσουμε ημερολόγιο για το 2019. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια του Δημήτρη Φούκα, δεν προχωρήσαμε στην έκδοση λόγω παράλογης οικονομικής απαίτησης του Μουσείου Μπενάκη, να μας παραχωρήσει φωτογραφίες από το Αρχείο Δημήτριου Χαρισιάδη.

Ευχαριστούμε όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο μας στήριξαν.

Τι έχουμε προγραμματίσει για το  2019:

Η χρονιά αυτή που διανύουμε είναι η τελευταία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου,

είναι και προεκλογική!!!

Τον προσεχή Νοέμβριο τελειώνει η θητεία μας και θα κληθούμε σε νέα Γενική Απολογιστική Εκλογική Γενική Συνέλευση.

Οι υποψηφιότητες που ψιθυριστά εκφράζονται, πρέπει να φανούν και στην πράξη, έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια και ανανέωση στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας.

Οι φίλοι μας από την Αθήνα, ζήτησαν από το Δ.Σ. να προγραμματίσει και να οργανώσει για τον Ιούνιο, την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Αποφοίτων Παιδοπόλεων στην Αθήνα. Για την οργάνωσή της θα αρχίσουμε αμέσως ενέργειες και θα σας έχουμε ενήμερους. Όμως και πάλι θα πρέπει να συμβάλλεται στην επιτυχίας της με σκέψεις , προτάσεις και προ πάντων με την συμμετοχή σας.

Εκτός όμως της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης, τη χρονιά που διανύουμε θα πραγματοποιήσουμε και άλλες δράσεις και εκδηλώσεις, για τις οποίες θα είστε έγκαιρα ενήμεροι.

 

 

 

 

Αγαπητά μέλη, Κύριες και κύριοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας και σήμερα εδώ.

Ιδιαίτερα αυτούς που ταξίδεψαν από μακριά!!

Να σας καλέσω να χαρούμε στη συνέχεια όλοι μαζί το κρασάκι και τους μεζέδες που μερίμνησε το Δ.Σ. και σας προσφέρει.

Καλή και ευλογημένη νέα Χρονιά με Υγεία, ευτυχία και πολλές - πολλές επιτυχίες ατομικές και Συλλογικές.

Επισκέπτες Online

Today 1 Yesterday 6 Week 7 Month 175 All 29550

Currently are 20 guests and no members online

Powered by Friktoria.com