
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγριά Βόλου, 1 Φεβρουαρίου 2015
«Παιδοπολίτης της χρονιάς 2014»
Αγαπητές φίλες,
αγαπητοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων.
Σήμερα, Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2015 ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων είναι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση στο πλαίσιο της θεσμική πλέον εκδήλωσής του , μαζί με το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας , να τιμήσει τον «Παιδοπολίτη της Χρονιάς 2014».
Το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει καθιερώσει , με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. από το 2010, κάθε χρόνο στην τελετή της κοπής της παραδοσιακής μας βασιλόπιτας , να τιμούμε ένα πρόσωπο , το οποίο με τις ενέργειές του «συνετέλεσε στην προβολή του Συλλόγου , στην εξυπηρέτηση ή στην προοπτική στόχευσης των Αποφοίτων για το μέλλον».
Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε από το 2010 και έκτοτε συνδυάζετε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με την απονομή αυτού του εξαιρετικά τιμητικού τίτλου σε κάποιον από τους Απόφοιτους των Παιδοπόλεων, που με την στάση του συνέβαλε στη διατήρηση της άριστης εικόνας που η κοινωνία έχει διαμορφώσει για τα «παιδιά» που φιλοξενήθηκαν διαχρονικά στις Παιδοπόλεις.
Στο σημείο αυτό ας κάνουμε μια αναδρομή σε αυτούς που ήδη έχουν λάβει τον τίτλο.
Το 2010 ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς , που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009 , στην κατηγορία Μυθιστορήματος, για το Βιβλίο του με τίτλο, «Θολός Βυθός».
Ο τιμώμενός μας του 2011 δεν ήταν Παιδοπολίτης. Με τις επανειλημμένες θετικές του ενέργειες και την ευχάριστη διάθεσή του, συνέβαλε στην απόκτηση των γραφείων μας , αλλά και στον εξωραϊσμό του όλου χώρου των εγκαταστάσεων της Παιδόπολης, που για μια τουλάχιστον δεκαετία παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης.
Αναφερόμαστε στον τότε Αναπληρωτή Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας , κύριο Αθανάσιο Τσάτσο.
Για το 2012 , τον τίτλο έλαβε ο πανελλήνια καταξιωμένος ζωγράφος Γιώργος Πολυχρονιάδης , άνθρωπος του Πολιτισμού και με τεράστια κοινωνική προσφορά.
Για την περασμένη χρονιά 2013 , επιλέξαμε τον Σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο , στη Μνήμη του αδικοχαμένου αδελφού του Πέτρου.
Επιλέξαμε για τη φετινή μας εκδήλωση , να τιμήσουμε το υπόδειγμα εντιμότητας και ακεραιότητας που αποδείχθηκε ο Απόφοιτος της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» Γιάννης Αντωνάκος από τον Πόρο του Ηρακλείου, που βρήκε στο ταξί του , τον περασμένο Φεβρουάριο του 2014 μια ξεχασμένη τσάντα με ένα μικρό θησαυρό αλλά δεν πέρασε ούτε σαν σκέψη από το μυαλό του να τον κρατήσει! Μάλιστα, τα χρήματα προορίζονταν για σχολική εκδρομή.
Την τσάντα που περιείχε 15.000 ευρώ, ξέχασε μέσα στο ταξί η υπεύθυνη καθηγήτρια για την εκδρομή της Γ’ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου , που πέρασε δραματικές στιγμές όταν αντιλήφθηκε την απώλεια. Όχι μόνο γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει από την τσέπη της τα χαμένα χρήματα, αλλά και γιατί οι μαθητές θα έχαναν την εκδρομή που με τόση αγωνία περίμεναν.
Για καλή τύχη της καθηγήτριας, ο οδηγός του ταξί Γιάννης Αντωνάκος αντιλήφθηκε αμέσως μετά την αποβίβασή της ότι η τσάντα με τα χρήματα είχε απομείνει στο πίσω κάθισμα. Επέστρεψε αμέσως στο σημείο όπου είχε αφήσει την εκπαιδευτικό και τη βρήκε… «παγωμένη» να μην ξέρει τι να κάνει! Μόλις της παρέδωσε την τσάντα, η εκπαιδευτικός βούρκωσε από τη συγκίνηση για τη σπάνια τιμιότητά του.
Ο τύπος της εποχής εκείνης έγραψε:
- «Μπράβο στον ταξιτζή Γ. Αντωνάκο – Παράδωσε τσάντα με 15.000 ευρώ».
- «Ταξιτζής έσωσε την σχολική εκδρομή μαθητών».
- «Ο ταξιτζής ήταν… λεβεντιά !!!»
Για την πράξη του αυτή τιμήθηκε και από τους φορείς του Ηρακλείου:
Από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου.
Από το Σωματείο Οδηγών ΤΑΞΙ Ν. Ηρακλείου και από το
Σύλλογο Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, συνεχίζει τη δράση του , πάντοτε με σκοπό να συγκεντρώνει τα μέλη του , να ξαναζωντανεύει μνήμες , να αναδεικνύει ικανότητες και να επισημαίνει αξιόλογες και προς μίμηση πράξεις , να δημιουργεί τέλος προοπτικές συνεργασίας και αλληλεγγύης μέσα στο πνεύμα που βίωσαν στις Παιδοπόλεις στα τρυφερά τους χρόνια.
Η Εκδήλωση έγινε στο χώρο της παιδοπολης. είχε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή την βράβευση έκανε ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιάννης καρατσαλος στον Θοδωρή Σουλη αδερφικο φίλο του Γιάννη Ατωνακου που δεν κατάφερε να ρθει από την Κρήτη.. Φωτογραφικο υλικό από την εκδήλωση.